Limfog i furu

Välj kvalitet i råvara och kvalitet vid tillverkning.

Hållfast limfog med rötter i norrländsk sandjord 

Lamtechs limfog är stark, vacker och hållfast. Genom att köpa in virke av furu som växt i norrländsk sandjord får du ett trämaterial som kommer från träd som har växt sakta och har täta årsringar. Det ger dig en produkt som är rak, inte har lätt för att spricka och sällan buktar sig. Eftersom växttakten har varit långsam får du också ett trä med hög densitet. Vi köper alltid in virket med en låg fukthalt på 9-14 procent, vilket ger ytterligare fördelar som stärker både hållfasthet och hållbarhet. Eller helt enkelt ger dig hög kvalitet i alla våra träprodukter.

Vad är limfog?

Limfog tillverkas av trälameller som limmas ihop till en träskiva med hjälp av hög värme och stort tryck. Det ger dig bygg- och trämaterial som lämpar sig väl för snickerier, omfattningar, fasadpanel, altaner och trappor, bara för att nämna några exempel. Hos Lamtech finns det möjlighet att skapa limfog helt efter dina behov, oavsett om du behöver en tunnare eller mer massiv limfogskiva eller om du letar efter limfog med bredd upp till 1 310 millimeter. Oavsett om du är yrkesverksam snickare, inköpare på byggföretag eller privatperson, så är du varmt välkommen att kontakta oss!​​​​​​​

Vilka olika kvaliteter av limfog finns det?

Lamtech tillverkar limfog enligt Svensk standard för limfog till möbler. Det innebär att det finns olika kvaliteter på de limfogskivor som produceras och tillverkas hos oss. Lamtech är en hantverksindustri för trä där manuell övervakning ingår som en självklar del i tillverkningsprocessen. Rent konkret innebär det att trä som har slagit sig, eller trä som inte håller tillräckligt hög kvalitet plockas bort löpande under produktionen. Det ger en omsorgsfullare process och ger träprodukter som sällan reklameras.

Idag finns det tre kvaliteter hos vår limfog. De vanligaste är A, B och C där en sida oftast är lite bättre än den andra enligt mönstret A/B, A/C och B/C. Du kan också få lika bra sidor om din produkt eller tillverkning kräver det. Vi löser det mesta!

A-kvalitet
Alla former av friska kvistar i obegränsat antal. Fastsittande, svarta kvistar, max tio millimeter och max tio stycken per kvadratmeter. Märgprickar kan finnas.

B-kvalitet
Alla former av friska kvistar i obegränsat antal. Fastsittande, svarta kvistar max 15 millimeter och max 20 stycken per kvadratmeter. Fast märg, maxlängd 20 millimeter och maxbredd fem millimeter.

C-kvalitet
Alla former av friska kvistar i obegränsat antal. Alla former av svarta kvistar i obegränsat antal. Sprickor kan förekomma. Utfallna kvistar och kådlåpor kan förekomma. Fast märg i obegränsad mängd. Blånad och missfärgning kan förekomma.

Hur väljer du rätt kvalitet av limfog?

Valet av kvalitet beror på vad som ska tillverkas. Några riktmärken kan vara att välja A/C till finsnickeri och B/C till exempelvis väggar eller innetak. Det passar också utmärkt som hobbyfog. Företag, snickerier och tillverkande industrier som letar efter samarbetspartner inom limfogträskivor är alltid välkomna att kontakta oss för en förutsättningslös diskussion kring volym, kvalitet och tidsplan. Hos oss får du en svensk träprodukt som är hållbart tillverkad och där du kan förvänta dig hög kvalitet genom hela produktions-kedjan.

Vilken kvalitet av limfog är bäst?

Det beror helt på vilken typ av produkt du behöver för din tillverkning. Lamtech levererar idag limfog av hög kvalitet till företag i hela landet och kan anpassa både mått och tjocklek efter den volym som din verksamhet behöver. Här finns både hantverks-kunnandet och en modern maskinpark för att kunna leverera det lilla extra som behövs.

Varför är limfog en perfekt bänkskiva?

Limfog i furu och gran är vackert och slitstarkt. Det ger en bänkskiva som kan slipas om vid behov och som inoljad står emot fläckar, vatten och matrester. Lamtech tillverkar inte enstaka bänkskivor, men standardsortiment finns alltid på lager.

Vad är MDF-skivor?

MDF är en skiva tillverkad av träfiber och innehåller syntetiskt lim. Oftast är det karbamidlim som är samma lim som finns i spånskiva. MDF betyder Medium Density Fibreboard och tillverkas av små och finfördelade sågspån från barrträd. Sågspånet torkas och sedan blandas limmet i. Efter det pressas träblandningen i en form under värme tills limmet härdat. Då är skivan klar. MDF kan användas till möbelsnickerier och har två släta sidor. Nackdelen med MDF-skiva är att ytskiktet kan släppa, speciellt om det utsätts för värme. Genom att istället välja hantverkstillverkad limfog från oss får du en mer naturligt tillverkad och i längden hållbarare träprodukt.

Vad är HDF?

HDF är en träskiva som precis som MDF tillverkas av träfibrer och pressas ihop under värmetryck i en form. Skillnaden är att HDF har mycket högre densitet och tålighet än MDF. Även HDF innehåller syntetiskt lim. HDF som står för High Density Fibreboard och är ett slittåligt material som Lamtech använder vid tillverkningen trappkomponenter. Hos oss tillverkas exempelvis vangar och steg i limfog, men där både inner-och yttersida har en pålimmad HDF-skiva. Kärnan av trappkomponenten är av furu. Detta gör att produkten blir både slitstark, tålig och lätt att måla. Samtidigt så undviks genomblödning av kvistar med hjälp av HDF-skivor. Här kan du se exempel på det.

Limfog efter dina mått och önskemål

Välj limfog som håller hög kvalitet och välj en leverantör som kan anpassa beställningen efter dina krav på mått, utföranden och träkvalitet. Kontakta oss på telefonnummer 0644-108 92 eller via mejl info@lamtech.se, så får du en kostnadsfri offert.